Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στον πρόλογο του βιβλίου της «Οι αλήθειες μας» αναφέρει: «Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας σχέσης εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια. Παίζει ρόλο το τι λέμε, τι εννοούμε, ποια αξία έχουν οι λέξεις μας και ποια αξία έχουν για τους άλλους». Όμως, θεμελιώδες, δομικό και αυταπόδεικτο είναι ότι, μετά τις λέξεις, πρέπει να έρχονται οι πράξεις, οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με το νόημα των λέξεων και να στέκονται όρθιες εμπρός στην αλήθεια, όποια και να είναι αυτή.
Όσοι είχαν την τύχη ή την ατυχία να βρεθούν σε θεσμικές θέσεις (όπως ο υπογράφων) κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης των ατέλειωτων διαπραγματεύσεων, των capital controls, του «μένουμε» ή «δεν μένουμε Ευρώπη», είχαν την ευθύνη να ακροβατήσουν μεταξύ οικονομίας και παρεμβατισμού, έτσι ώστε να προωθήσουν την αλήθεια· την αλήθεια για την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικά νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης· την αλήθεια της οικονομίας.
Η αλήθεια στην οικονομία πάντα αποδεικνύεται, με αριθμούς, μελέτες, παγκόσμιες τάσεις, γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και φυσικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευημερία των κοινωνιών. Το συμπέρασμα ήταν και παραμένει –είπαμε, οι αριθμοί είναι αδέκαστοι– ότι η εφοδιαστική αλυσίδα και τα Logistics αποτελούν τον τέταρτο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην πατρίδα μας.
Σήμερα –στον διαμορφούμενο νέο κόσμο των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, της πολυπλοκότητας και της πληροφορίας, αλλά και της δημοκρατίας, της συνύπαρξης και της συναίνεσης– ο ρόλος όλων μας καταγράφεται στην Ιστορία. Κάθε αγκύλωση, κάθε μικρό ή μεγάλο συμφέρον, κάθε προσωπική ή άλλη φιλοδοξία που στέκονται απέναντι στο δίκαιο και νόμιμο θεσμικό τρόπο ανάπτυξης της πατρίδας μας, μόνο (αυτο)καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Τελικά, αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε είναι ότι καμία αλλαγή, καμία ανάπτυξη δεν έρχεται –και δεν έχει έρθει ιστορικά– εάν περιορίζουμε τον ορίζοντά μας μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο, με γνώριμη κάθε σπιθαμή του, ακόμα και χωρίς όραση. Πρέπει να είμαστε –οφείλουμε να είμαστε!– μέρος μιας αέναης προσπάθειας δημιουργικότητας, χωρίς να περιοριζόμαστε σε γνωστές και «εύπεπτες» παλιές μεθόδους, αλλά ανακαλύπτοντας νέες και προσαρμοζόμενοι στο σήμερα σχεδιάζοντας το αύριο.
- Ο κ. Νικόλας Ροδόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OnLine Data, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΒΕΠ. Άρθρο από το έντυπο τεύχος Μαΐου 2021.