O εμπορικός διευθυντής της Neotec Energy μάς μιλάει για το παρόν και για το πολλά υποσχόμενο μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, περιγράφοντας παράλληλα τη συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη της σύγχρονης τάσης στη χώρα μας.
Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Μαρτίου 2024)
Στα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, αλλά και στις προϋποθέσεις ορθής ανάπτυξής της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα, αναφέρεται ο εμπορικός διευθυντής της Neotec Energy κ. Ιωσήφ Καραγιώτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management.
Παρουσιάζοντας τις λύσεις φόρτισης που παρέχει η εταιρεία, καθώς και τα 100% ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα της Cenntro (αποκλειστική αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Neotec Energy), ο κ. Καραγιώτης τονίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας για την περαιτέρω εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως, πέραν των 25.000 σημείων φόρτισης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν μέχρι το 2030, πρέπει παράλληλα να δοθούν γενναία κίνητρα για την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του ελληνικού στόλου φορτηγών, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο γηραιότερος στην Ευρώπη, με την πλειονότητα των ετήσιων ταξινομήσεων να αφορά μεταχειρισμένα οχήματα.
LM Κύριε Καραγιώτη, είναι η ηλεκτροκίνηση η νέα δύναμη στον τομέα της μεταφοράς; Ποια είναι τα οφέλη της για το περιβάλλον και για τον καταναλωτή;
– Πλέον, όταν αναφερόμαστε στην ηλεκτροκίνηση, γνωρίζουμε ότι η συζήτηση θα φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα και προβληματισμούς για το κατά πόσο συμφέρει, αν θα είναι βιώσιμη κτλ. Αυτό είναι θετικό, καθώς βλέπουμε να αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, οπότε θα μπορούμε πια να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με προβλέψεις.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι ένα ηλεκτρικό όχημα δεν έχει ρύπους, άρα δεν μολύνει. Επιπλέον, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ότι μειώνεται αισθητά το κόστος μετακίνησης.
Επιπλέον, η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σαφέστατα κοστίζει πολύ λιγότερο. Με την ύπαρξη συγκριτικά πολύ λιγότερων μερών σε σχέση με έναν κινητήρα diesel ή βενζίνης, απομένουν πολύ λιγότερα αναλώσιμα που πρέπει να αλλάζονται. Όσο για τις μπαταρίες υψηλής τάσης, που είναι η πηγή κίνησης των οχημάτων αυτών, αυτές έχουν πια μια πολύ μεγάλης διάρκειας εργοστασιακή εγγύηση, ενώ στην έσχατη περίπτωση που χρειάζεται αλλαγή, τα κόστη έχουν πλέον μειωθεί αρκετά.
– Τι ακριβώς προσφέρει η Neotec Energy και σε ποιους απευθύνονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της;
– Η Neotec Energy είναι μια ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από προμηθευτές υψηλής τεχνογνωσίας και διεθνούς αξιοπιστίας. Προσφέρει υπηρεσίες εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής, προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
Οι ολοκληρωμένες λύσεις φόρτισης της Neotec Energy είναι κατάλληλες τόσο για οικιακές όσο και για επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ακολουθώντας πιστά τα διεθνή πρότυπα για ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Επιπλέον, η εταιρεία είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος της Cenntro στην ελληνική αγορά.
Η Cenntro ηγείται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, κι εμείς ως εταιρεία προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα των αξιόπιστων επαγγελματικών 100% ηλεκτρικών οχημάτων της. Τα ηλεκτρικά οχήματα Cenntro αποτελούν 100% εργαλεία δουλειάς και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σε όλες τις διαδρομές.
– Τι είδη φορτιστών διαθέτετε και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;
– H Neotec Energy διαθέτει στη προϊοντική της γκάμα φορτιστές που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη ή απαίτηση του καταναλωτή. Είναι κατάλληλοι για επιτοίχια ή επιδαπέδια τοποθέτηση, παρέχουν είτε εναλλασσόμενο (AC) είτε συνεχές (DC) ρεύμα και διαθέτουν: α) 1, 2 ή 3 θέσεις μονοφασικής ή τριφασικής φόρτισης , β) ισχύ φόρτισης που ξεκινά από τα 3,7kW και φτάνει μέχρι τα 360kW και γ) ειδικά χαρακτηριστικά κατάλληλα για οικιακή χρήση ή για εγκαταστάσεις δημόσιας πρόσβασης.
– Στο εξωτερικό η ηλεκτροκίνηση έχει εξαπλωθεί περισσότερο και πιο γρήγορα. Ποιες είναι οι τάσεις στην Ελλάδα σήμερα και ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανάπτυξή της;
– Παρά το γεγονός πως σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουμε την ίδια εξάπλωση και ανάπτυξη, η τάση για την ηλεκτροκίνηση έχει ανοδική πορεία. Σε αυτό συμβάλλουν τα κίνητρα που δίνονται, καθώς και τα –κατά κοινή ομολογία– πολλά οφέλη της ηλεκτροκίνησης.
Οι προβλέψεις για την επόμενη 5ετία, τόσο για τα ηλεκτρικά οχήματα όσο και για το δίκτυο φόρτισης, μας προϊδεάζουν για μια σημαντική αύξηση και ανάπτυξη, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνει άναρχα.
– Υπάρχουν επαρκή κίνητρα για ιδιώτες και επιχειρήσεις;
– Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κίνητρα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά ενός ή περισσοτέρων ηλεκτρικών οχημάτων.
Το αν είναι επαρκή θα το δείξει αφενός η τάση για τη μεταστροφή προς την ηλεκτροκίνηση και, αφετέρου, το κατά πόσο τα τελικά αποτελέσματα για τον ιδιώτη ή την επιχείρηση θα έχουν θετικό πρόσημο.
Τα οικονομικά κίνητρα, όπως είναι η επιδότηση στην τιμή αγοράς και τα φορολογικά οφέλη, σε συνάρτηση με κίνητρα για τη χρήση, όπως είναι η ελεύθερη στάθμευση, καθώς και η εξοικονόμηση του κόστους μετακίνησης, είναι στοιχεία που συνθέτουν μια αρκετά ελκυστική εικόνα. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.
– Τι θα προτείνατε για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας;
– Ως εισαγωγείς και αντιπρόσωποι ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων, δεχόμαστε καθημερινά αρκετές ερωτήσεις και μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα σημεία όπου υπάρχει έντονος προβληματισμός. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τον τρόπο φόρτισης και την αυτονομία των οχημάτων.
Αντιλαμβάνεστε πως η επιρροή μας στο δεύτερο σημείο είναι αρκετή μικρή, εν αντιθέσει με το πρώτο. Υπάρχει μια δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι το δίκτυο θα φτάσει τα 25.000 σημεία έως το 2030 –από τα περίπου 10.000 που είναι τώρα. Αυτή, λοιπόν, η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.
Για να είναι βιώσιμο ένα σημείο φόρτισης, πρέπει να κάνει 2-3 φορτίσεις την ημέρα. Αν φτάσουμε τα 25.000 σημεία, αυτό σημαίνει ότι το 15% του συνολικού στόλου οχημάτων θα είναι τουλάχιστον plug-in. Επίσης θα πρέπει το σύστημα ηλεκτροδότησης να μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση των σημείων φόρτισης σε κύριους οδικούς και επαρχιακούς δρόμους, αλλά φυσικά και στον αστικό ιστό, όπου υπάρχει εποχιακή υπερκατανάλωση.
– Ποιο είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η Neotec Energy;
– Παρόλο που μετράμε μόνο 4 έτη παρουσίας, έχουμε αναλάβει την υλοποίηση και εγκατάσταση έργων για λογαριασμό δήμων και εταιρειών σε πάνω από 500 σημεία. Μεταξύ αυτών είναι ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης –όπου τοποθετήσαμε 8 φορτιστές– και ο Δήμος Ρεθύμνου, στον οποίο εγκαταστήσαμε6. Αναμένεται η τελική ανάθεση έργου από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 68 φορτιστών για τις ανάγκες Δήμων της Θεσσαλονίκης.
– Πόσο σύντομα μπορεί η ηλεκτροκίνηση να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές;
– Λαμβάνοντας υπόψη πως για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα πολλά σημεία φόρτισης, θεωρώ πως θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής. Ήδη διανύουμε αυτό το διάστημα, καθώς βλέπουμε την κάλυψη των σημείων φόρτισης στα μεγάλα οδικά δίκτυα να αυξάνεται.
Επίσης, καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέες τεχνολογίες, όπως είναι η ασύρματη φόρτιση, η αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας αλλά και το battery swaping, οι οποίες έρχονται να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και προσανατολίζονται γύρω από τις ανάγκες του επαγγελματία οδηγού.
– Η Ελλάδα διαθέτει τον πλέον γερασμένο στόλο φορτηγών στην Ευρώπη. Πόσος χρόνος εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί για τη μετάβαση των οδικών μεταφορών στην ηλεκτροκίνηση;
– Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα με τους γηραιότερους στόλους φορτηγών στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας οχήματος τα 23 έτη, την ίδια στιγμή που η μέση ηλικία φορτηγού οχήματος στην Ευρώπη είναι τα 13,9 έτη. Για τη μετάβαση, λοιπόν, στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να αναπτυχθούν ορθολογικά και σχετικά άμεσα δύο έργα.
Το πρώτο αφορά τα σημεία φόρτισης, όπου ο «ανεφοδιασμός» των οχημάτων πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο στάθμευσης μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το δεύτερο αφορά τα κίνητρα για την αγορά καινούργιου φορτηγού, και ειδικά μεσαίου και βαρέος τύπου, καθώς σε αυτές τις δύο κατηγορίες το 90% των ετήσιων ταξινομήσεων αφορά μεταχειρισμένα.
– Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ηλεκτροκίνηση επιβαρύνει το περιβάλλον όταν η ενέργεια δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και ότι είναι αρκετά ακριβή. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
– Γενικότερα, ένας ισχυρισμός παύει να υφίσταται όταν υπάρξουν αποδεικτικά για την ανεδαφικότητά του. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον ανανεώσιμες πηγές για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και είναι κάτι για το οποίο υπάρχει έντονη προώθηση και διαφήμιση για ευνόητους λόγους. Επιπλέον, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε ένα μεγάλο βαθμό με βιώσιμους τρόπους, κάτι που δείχνει ότι κοιτάμε το δάσος και όχι μόνο το δέντρο.
– Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε δημόσιους και σε ιδιωτικούς χώρους και για την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας; Τι προβλέπεται σχετικά;
– Με την ΚΥΑ 42863/438 – 04.06.2019 καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την έγκριση εγκατάστασης δημοσίως προσβάσιμων συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (σημείων επαναφόρτισης).
Στην ΚΥΑ 93764/396 – 05.10.2020 γίνεται εκτενής αναφορά στις τεχνικές οδηγίες για τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ στα άρθρα 21-27 του νόμου 4710/23.07.2020 σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αναλύονται οι πολεοδομικές διατάξεις των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ενσωματώνεται η Οδηγία 2010/31 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Θεσπίζεται επίσης η αναλογική εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, καθώς και σε χώρους όπου στεγάζονται φορείς της γενικής κυβέρνησης. Τέλος, ορίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και πιο συγκεκριμένα: η εξαίρεση από την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, τα μέτρα και οι κανόνες πυροπροστασίας που πρέπει να τηρούνται, η υποχρέωση εγκατάστασης σύμφωνα με σχετικό τεχνικό πρότυπο (ηλεκτρολογικής εγκατάστασης) του ΕΛΟΤ, καθώς και η υποχρέωση αναγγελίας της σύνδεσης στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Στο άρθρο 14 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (4936/27.05.2022) γίνεται επίσης αναφορά στους όρους εκπόνησης των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), τα οποία πρέπει να φτιάξουν οι δήμοι για τη χωροθέτηση φορτιστών εντός των ορίων τους.
Ενημέρωση για επιμέρους τεχνικές απαιτήσεις εγκατάστασης φορτιστών παρέχεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, με τεχνικά κείμενα οδηγιών. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω τη νομοθεσία σχετικά με τα προγράμματα επιδοτήσεων όπως είναι τα «Κινούμαι ηλεκτρικά», «Φορτίζω παντού» και «Πράσινα ταξί».
– Πρόσφατα συμμετείχατε ως ομιλητής στο συνέδριο της T-Press «Navigating the Future ΙΙ». Η εταιρεία σας, μάλιστα, στήριξε το συνέδριό μας ως χορηγός. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη διοργάνωση;
– Το εν λόγω συνέδριο αποτέλεσε για όλους τους παρευρισκόμενους μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης γύρω από τα δρώμενα των μεταφορών, από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και όχι μόνο. Ταυτόχρονα με τους προβληματισμούς ακούστηκαν και πολλές προτάσεις, κάτι που δείχνει τη διάθεση για αλλαγή και ανάπτυξη.
Τέτοιου είδους συνεδριακές εκδηλώσεις πραγματικά θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και αξίζουν συγχαρητήρια στην εταιρεία σας που διοργάνωσε το «Navigating the Future ΙΙ».