Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΆρθραΔΙΟΘΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΙΟΘΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Αρ. Σελ.: 732

Εκδόσεις Humantec, Πειραιάς 2010

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών Λάμπρος Λάιος επιθυμούσε εδώ και χρόνια να συγγράψει ένα έργο για τη διοίκηση του εφοδιασμού, ειδικά μετά την παγκοσμιοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που άλλαξε μια για πάντα τη μορφή του επιχειρείν. «Έχω διαμορφώσει την πεποίθηση ότι ο εφοδιασμός είναι μια εμπορική λειτουργία η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής επιχειρησιακής στρατηγικής» αναφέρει στον πρόλογο του ογκώδους βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξηγεί πως «η πεμπτουσία της συνεισφοράς του εφοδιασμού είναι η οικοδόμηση, συντήρηση και ανάπτυξη ενός άριστου δικτύου πηγών προμήθειας».

Ο καθηγητής δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον των logistics στην Ελλάδα καθώς η συνεχής μεταφορά παραγωγικών μονάδων εκτός ελληνικής επικράτειας και η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτιμά ότι θα κοστίσει σε θέσεις στον τομέα της διεκπεραίωσης παραγγελιών, ενώ διαβλέπει ολοένα αυξανόμενο το ποσοστό του χαμηλού κόστους εργατικού δυναμικού που θα προκύψει ύστερα από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Από την άλλη είναι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά managers στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις προμήθειες θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένα με τις στρατηγικές κι απλώς τις εκτελεστικές δραστηριότητες του εφοδιασμού προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν. ʼλλωστε προς αυτούς απευθύνεται το παρόν έργο.

Το βιβλίο αποτελείται από 22 κεφάλαια κατανεμημένα σε τρία βασικά μέρη.  Το πρώτο μέρος καλύπτει τα αντικείμενα  που καθορίζουν το πλαίσιο της λειτουργίας του εφοδιασμού σε επίπεδο εσωτερικών και δια-επιχειρησιακών  σχέσεων, τεχνολογιών πληροφορικής και οικονομικού περιβάλλοντος. Το δεύτερο μέρος ασχολείται  διεξοδικά με κλασικές διεργασίες που διεξάγονται στα τμήματα εφοδιασμού. Το τρίτο μέρος περιγράφει θέματα και μεθοδολογίες που ενδιαφέρουν τους φοιτητές, ʼλλωστε σε κάθε κεφάλαιο, εκτός από την πλούσια βιβλιογραφία υπάρχουν ασκήσεις- μελέτες περιπτώσεων. Σημαντικά επιμέρους κεφάλαια τα οποία αξίζει να προσεχτούν ιδιαίτερα από τους νεαρότερους επαγγελματίες της αγοράς είναι αυτά για την Κατάρτιση Συμβάσεων (τις οποίες όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας ορισμένα στελέχη αντιμετωπίζουν απλώς ως ‘έγγραφα που βρίθουν από δυσνόητους νομικούς όρους’ ενώ επί της ουσίας είναι εργαλεία άσκησης διοίκησης, ο Προγραμματισμός και ο Προϋπολογισμός (ο καθηγητής επισημαίνει ότι το τμήμα εφοδιασμού με την πολιτική του και τις διαδικασίες αγορών επηρεάζει έμμεσα έναν εγκεκριμένο προϋπολογισμό), οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες που αποτελούν τη νέα πρόκληση για κάθε επαγγελματία κ.ά.

Είναι η διοίκηση εφοδιασμού μια επαγγελματική εξειδίκευση ή κατακτιέται ως πείρα με το χρόνο; Ο Λ. Λάιος θεωρεί ότι στις μέρες μας «η άσκηση της διοίκησης εφοδιασμού, από επαγγελματίες του είδους, συνεισφέρει στην επιτυχία των στόχων ενός οργανισμού εξίσου με τους επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων» και δεν διστάσει να συγκρίνει και να εξισώσει τους ανθρώπους της διοίκησης εφοδιασμού με τα συνήθως προβεβλημένα στελέχη του μάρκετινγκ.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ