Ο πρόεδρος της Κρητικής Εταιρείας Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης περιγράφει σε γενικές γραμμές τις εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του λιανεμπορίου και σχολιάζει την ιδιαιτερότητα που επιβάλλει στην χώρα μας το στοιχείο της ‘νησιωτικότητας’.
Ο Νεκτάριος Κανακαράκης, είναι πρόεδρος Κρητικής Εταιρείας Logistics (LAC) και διευθυντής logistics στην Αριάδνη ΑΕΒΕ έναν από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους αγορών στην Κρήτη. Με 150 καταστήματα στο νησί και πλήθος προμηθευτών απ΄ όλη την Ελλάδα αποτελεί κομβική οντότητα στο λιανεμπόριο της Κρήτης. Οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές τόσο στη μετοχική της σύνθεση όσο και στη διεύθυνσή της αλυσίδας προοιωνίζουν μια νέα περίοδο λειτουργίας της επιχείρησης μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Εταιρείας να μας περιγράψει την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη λιανεμπορική αγορά. «Ο κλάδος του εμπορίου βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού εφόσον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πλήττονται σοβαρά η παραγωγή, οι μεταφορές και κυρίως η απασχόληση, παράγοντες με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις αποτέλεσαν μια δυσάρεστη έκπληξη για τις εμπορικές επιχειρήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την μείωση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους» μας είπε. Τα πράγματα όμως κατά τον πρόεδρο της LAC γίνονται ακόμα δυσκολότερα εξαιτίας της πολιτικής των τραπεζών. «Στο παραπάνω δυσοίωνο περιβάλλον προστίθεται και η επιφυλακτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμποδίζουν με την σειρά τους τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις» σχολιάζει δηκτικά.
Όσο αφορά το λιανεμπόριο εκεί μια νέα εικόνα άρχισε να δημιουργείται εξαιτίας της κρίσης. «Στην καθημερινή μας ζωή, ως καταναλωτές, διαπιστώνουμε αρκετές ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων λιανικής, φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε διάφορους λόγους και συνδέεται και με τη γεωγραφική θέση των καταστημάτων» μας λέει και μας εξηγεί ότι «Προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση αναθεωρούν το σχεδιασμό πολιτικής αποθεμάτων, δηλαδή πολλές παραγγελίες με τις ελάχιστες ποσότητες εφόσον απαιτείται βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων της επιχείρησης».
Η περίπτωση της Κρήτης
Η Κρήτη από μόνη της είναι μια ξεχωριστή περίπτωση- είναι μεν νησί με ότι περιορισμούς αυτό συνεπάγεται έχει όμως σημαντική τοπική παραγωγή αγαθών και προϊόντων. Ζητάμε από τον Ν. Κανακαράκη να μας σχολιάσει την εικόνα που επικρατεί στη νησιωτική Ελλάδα. « Στην περίπτωση ανεφοδιασμού στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο εφόσον επιμηκύνεται ο χρόνος ανταπόκρισης της παραγγελίας με αντίπαλο τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που απαγορεύουν στο προϊόν να φτάσει στον προορισμό του. Εδώ τα ‘έξυπνα logistics’ πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να βοηθήσουν ως σύμμαχοι στη διαμόρφωση υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εφοδιασμού» υποστηρίζει.
Ποιες είναι στην περίπτωση αυτή οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων; «Για την επιτυχή αξιοποίηση των logistics πρέπει πρώτα να καταγράψουμε τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, να υπάρχει άμεση και σαφή διάχυση πληροφοριών και αξιοποίησή τους από το τμήμα σχεδιασμού παραγγελιών και αποθεμάτων, ώστε να επιτευχθούν πραγματικές βελτιώσεις σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα» μας εξηγεί.
Ο πρόεδρος της LAC θεωρεί ότι σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της εφαρμογής μετρήσεων σε ολόκληρο το κύκλωμα των logistics καθώς και της εφοδιαστικής αλυσίδας με απαραίτητο αποτέλεσμα την άμεση λήψη μέτρων. «Σαφώς η οικονομική κρίση επηρεάζει το μεταφορικό έργο εφόσον μειώνονται οι ποσότητες» μας λέει και συμπληρώνει, «κατά συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται βέλτιστα οι χωρητικότητες των θαλάμων. Έτσι λοιπόν, κρίνεται επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση του κυκλώματος διανομής και εξυπηρέτησης των σημείων που καταλήγει το προϊόν».