ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ & ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

CASE STUDY ΑΠΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ERG STORAGE SYSTEMS ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17/07/2013

 

Άρθρο του Βασίλη Τσόγκα *

Το project πραγματοποιήθηκε στην  περιοχή Bad Ditzenbach, στον γερμανικό Νότο, στα σύνορα με τη Γαλλία. Αφορούσε  στην κατασκευή αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκευσης της εταιρείας Kohlpharma  για παλέτες και πλαστικά κιβώτια της εταιρείας Kräuterhaus. Η Kohlpharma ιδρύθηκε το 1979 και δραστηριοποιείται στην προμήθεια  φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, Σήμερα θεωρείται  ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σχεδιασμός & κριτήρια του έργου

Πρώτη προτεραιότητα ήταν ο εφοδιασμός των πελατών της Kohlpharma με  υψηλής ποιότητας προϊόντα, σε πολύ καλό κόστος και στο σωστό χρόνο. Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της επιχείρησης μόνιμα, αποφασίστηκε η δημιουργία  αποθήκης όπου τα αυτόματα συστήματα αποθήκευσης  θα χρησιμοποιούν πλαστικά κουτιά και παλέτες. Η λύση έπρεπε να υλοποιηθεί σε υπάρχον κτίριο. Ο στόχος ήταν να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του χώρου και να τοποθετηθούν νέα συστήματα αποθήκευσης τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία  με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα (νέα μηχανήματα AS/RS, roller conveyors, software , hardware κ.λπ.). Επιπλέον, οι εργασίες έπρεπε να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

 Η λύση

Το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία μιας αυτόματης αποθήκης είναι ο σωστός σχεδιασμός της. Είναι απαραίτητη λοιπόν η  συνεργασία των μηχανικών της ανάδοχης εταιρείας  με τα στελέχη της φαρμακευτικής. Κοινός στόχος είναι να γίνει η σωστή καταγραφή όλων των απαραίτητων στοιχείων ώστε να έχουμε το σωστότερο αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία του συστήματος. Κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται άριστα.

 Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε:

Α. Πολύ καλός σχεδιασμός- υπολογισμός και ανάλυση του όγκου εισαγωγής και σε παλέτες ή κιβώτια των προϊόντων της εταιρείας.

Β. Υπολογίστηκαν οι χρόνοι εναπόθεσης όλων των προϊόντων στην αποθήκη ώστε να υπολογιστούν τα περισσότερο ταχυκίνητα προϊόντα.

Γ. Σχεδιάστηκαν οι ανάγκες για ψυχομένη αποθήκη.

Δ. Υπολογίστηκαν οι παραγγελίες και ο μέσος χρόνος εκτέλεσής τους.

Ε. Υπολογίστηκε το material flow- κυκλοφορία των προϊόντων προς και από την αποθήκευση.

Στ. Προσδιορίστηκε ο χώρος order picking (συλλογή παραγγελίας).

 Ζ. Το WMS συνδέθηκε με το υπάρχον σύστημα.

Η. Μειώθηκε ο μέσος χρόνος εκτέλεσης της παραγγελίας.

 Θ. Αυξήθηκε  η παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα έπειτα από τη μελέτη των ανωτέρω αλλά και διαφόρων άλλων παραγόντων ήταν η δημιουργία του παρακάτω συστήματος.

Η περιοχή αποθήκευσης  περιλαμβάνει  ένα διπλό σε βάθος σύστημα αποθήκευσης (double deep) πλαστικών  κιβωτίων, για κιβώτια διαφορετικών  μεγεθών  (6 διαδρόμων)  και χώρο αποθήκευσης  παλετών (3 διαδρόμων).  Το αρχικό σύστημα αποθήκευσης συμπληρώθηκε με τα νέας τεχνολογίας συστήματα μεταφοράς ( πλαστικών  κουτιών και παλετών)  προϊόντων της PSB: Sprinter και maxloader AS / RS γερανών στοίβαξης, καθώς και με ένα αυτόματο όχημα μεταφοράς.

Σχεδιάστηκαν  νέες  κατηγορίες συσκευασιών και επιλέχτηκαν τέσσερεις νέοι τύποι πλαστικών κιβωτίων, διαφόρων μεγεθών. Αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται και είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες σχεδιασμού των τύπων και τις ιδιοτήτων των γερανών στοιβαξίας.

Λύθηκαν προβληματισμοί όπως εάν ένα πλαστικό κιβώτιο είναι στο πίσω μέρος του συστήματος αποθήκευσης και πρέπει να  ληφθεί  έξω για κάποιο κατάστημα , το πρώτο πλαστικό κιβώτιο μπροστά που πρέπει να μεταφερθεί; Βέβαια η λύση δίνεται: αυτό γίνεται αυτόματα από το selektron WMS (λογισμικό Σύστημα Διαχείρισης Αποθήκης). Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι η διασύνδεση με το ERP του πελάτη συστήματος (Enterprise Resource Planning) και η απεικόνιση μέσω του συστήματος SCADA selektron.

Η αναδιοργάνωση της εταιρείας έγινε πολύ ομαλά, έτσι ώστε πελάτες της Kohlpharma δεν κατάλαβαν σχεδόν καθόλου τις αλλαγές στη λειτουργία της εταιρίας. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του έργου  ήταν ότι η αποστολή (παράδοση) παραγγελιών έχει βελτιωθεί σημαντικά και η απόδοση της επιχείρησης έχει ένα τρομερό βαθμό  αύξησης.

Βελτίωση σε 2η  και 3η φάση

Σήμερα μετά και από την τρίτη φάση υλοποίησης του έργου που έχει ολοκληρωθεί, ένας από τους μεγαλύτερους  εισαγωγέας φαρμακευτικών προϊόντων της Ευρώπης λειτουργεί τώρα συνολικά με 12 AS / RS γερανούς στοιβαξίας. Στους αυτοματοποιημένους διαδρόμους αποθήκευσης  της PSB, όλα τα είδη των μονάδων μεταφοράς διαχειρίζονται: ευρω-παλέτες, πλαστικούς κάδους  σταθερών διαστάσεων 600 x 400 χιλ., και διαφορετικά  φαρμακευτικά κωνικά πλαστικά δοχεία. 

Ειδικό χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι η αυτόματη αποθήκευση εν ψυχρώ(για τα φάρμακα), η οποία λειτουργεί χρησιμοποιώντας το optimizer της PSB ως βασική συσκευή για ανάγνωση και διακίνηση φορτίου στους AS / RS γερανούς. Με το optimizer, πλαστικά κουτιά διαφορετικών  μεγεθών μπορούν να αποθηκευτούν (multi-deep), να μπαίνουν ή να βγαίνουν, από τα επίπεδα αποθήκευσης, παρόμοια όπως και από τα  ράφια. Για το σκοπό αυτό, το optimizer της PSB  για το χειρισμό της διεύθυνσης του φορτίου  αναγνωρίζει τις διαφορετικές διαστάσεις των πλαστικών κιβωτίων  και ωθεί τα πλαστικά κιβώτια  πάνω στο ράφι, ή τραβά τα πλαστικά κιβώτια  από το ράφι αντίστοιχα.  Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας μεταφοράς και των AS / RS συστημάτων γερανών στοιβαξίας είναι ειδικά σχεδιασμένα να λειτουργούν στο  ψυχρό περιβάλλον αποθήκευσης.

‘Πράσινη’ ενεργειακή απόδοση

Όπως είναι γνωστό, οι AS / RS γερανοί στοιβαξίας  της PSB οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση υλοποίησης του έργου, είναι εξοπλισμένοι με μονάδες ανάκτησης ενέργειας PSB. Μόνο οι πέντε AS / RS γερανοί στοιβαξίας  της πρώτης φάσης, που υλοποιήθηκε παλαιότερα, δεν είναι  εξοπλισμένοι με μονάδες ανάκτησης ενεργείας. Η εταιρεία Kohlpharma όμως.  η οποία ανησυχεί πολύ για την οικολογική της ευθύνη , αποφάσισε να κάνει μετασκευή και σε αυτά τα πέντε συστήματα με μονάδες ανάκτησης ενέργειας.

Με αυτούς λοιπόν τους σύγχρονους AS/RS γερανούς, η ενέργεια, που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης (και δράση πέδησης) κατά την κίνηση των γερανών, επιστρέφει στο σύστημα τροφοδοσίας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για άλλες χρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι το 50% της ενέργειας μπορεί να εξοικονομηθεί. Με αυτή τη μετασκευή και των 12, AS / RS γερανών στοίβαξης η Kohlpharma είναι πλέον εξοπλισμένη με αυτόματα συστήματα αποθήκευσης της PSB τα οποία είναι φιλικά  προς το περιβάλλον και έχουν ιδιαίτερα  οικονομική λειτουργία επειδή χρησιμοποιούν τις ειδικές μονάδες ανάκτησης ενέργειας PSB. Η ανωτέρω λειτουργία είναι μια σημαντική συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2 και των εξόδων λειτουργίας.

----------------------------------------------------------------

Ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Τσόγκας είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ERG Storage Systems.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η HYSTER EUROPE ΣΤΗ LOGIMAT 2019

Eφαρμογές αποθήκης και logistics συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων λύσεων ρομποτικής με τον τράκτορα ρυμούλκησης Hyster® LO7.0T, παρουσίασε η Hyster Europe (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελ...

TO JOHN DEERE PARTNER AWARD 2018 ΚΕΡΔΙΣΕ Η STILL

Η ειδική στα περονοφόρα, τον εξοπλισμό διαχείρισης αποθήκης και τα γεωργικά μηχανήματα STILL (αποκλειστικός αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα για τα ανυψωτικά και τον εξοπλισμό αποθήκης είναι η «STILL Hel...

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ IKE ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η μεταφορική εταιρεία Vlachogiorgis Transport ΙΚΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των υπηρεσιών της μέσα από δράσεις εξωστρέφειας επεκτείνει το δίκτυό της προσφέροντας πλέον μεταφορικό έργο από ...

Κλείσιμο [X]