ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Η ‘ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ’ ΤΗΣ ΠΥΡΑ …ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/06/2013

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ιδιαίτερη προσεκτική απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς γιατί η  εκδήλωση ενός τέτοιου φαινομένου μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας και το πιο οργανωμένο σύστημα και να προκαλέσει θύματα και ανυπολόγιστες ζημίες. Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, δεν υπάρχει σε καμία ελληνική επιχείρηση η πολυτέλεια να ρισκάρει την πυρασφάλειά της.

Αν και σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε τα αυτονόητα – τη βελτίωση δηλαδή της πυρασφάλειας, την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, τη χρήση πυράντοχων δομικών υλικών και την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, εντούτοις σε μεγάλα τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου ακόμα και τα αυτονόητα τελούν υπό συζήτηση. Για παράδειγμα, ολόκληροι κλάδοι της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως τα πρακτορεία μεταφορών υποφέρουν από υστέρηση: δεν είναι τυχαίο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται πλέον να ασφαλίσουν τα πεπαλαιωμένα πρακτορεία στου Ρέντη, τα οποία κατά τους τεχνικούς των ασφαλιστικών εταιρειών, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας.

Η ευθύνη της ασφάλειας

Όπως είναι γνωστό η ευθύνη για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας βαραίνει τους μηχανικούς που κατασκευάζουν τους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Αυτοί σχεδιάζουν και υποβάλλουν τα σχέδιά τους προς έγκριση στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο πλέον κάνει απλώς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ο Σπήλιος Αλεξόπουλος από το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας Τάκης Ζαριφόπουλος, ενός από τους μεγαλύτερους integrators της ελληνικής αγοράς, θεωρεί πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι μηχανικοί κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν κατά τη φάση του σχεδιασμού, θεωρεί όμως ότι οι δειγματοληπτικοί – και μόνο – έλεγχοι της Πυροσβεστικής δεν είναι ότι καλύτερο.

Συζητώντας μαζί του για την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος αυτό το διάστημα αποκομίζουμε μια μάλλον θετική εικόνα. «Η έννοια της πυρασφάλειας είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις και όλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο ζήτημα αυτό» μας λέει και μας εξηγεί ότι «απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά δουλεύει με τις πολύ αυστηρές αμερικανικές προδιαγραφές ασφαλείας σε θέματα πυροπροστασίας, παρά το γεγονός ότι και στον κλάδο μας έχουν εμφανιστεί κινεζικά προϊόντα». Ο ίδιος εντοπίζει την ‘εισβολή’ των Ασιατών κυρίως σε κάμερες, συστήματα επιτήρησης  και καταγραφικά και λιγότερο σε συστήματα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας- εκεί ακόμα την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία έχουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με τον Σπ. Αλεξόπουλο, ο οποίος ανήκει σε μια εταιρεία που δεν εμπορεύεται προϊόντα αλλά εγκαθιστά ολοκληρωμένα συστήματα, η οικονομική κρίση έχει ρίξει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες κι έχει κάνει μέσω προσφορών ακόμα πιο δελεαστικές τις προτεινόμενες λύσεις.

Τα πρώτα βήματα

Πριν από την τοποθέτηση ενός συστήματος πυροπροστασίας θα πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη η οποία εκπονείται από μηχανολόγο μηχανικό και λαμβάνει υπόψη της όλους τους παράγοντες του χώρου: το εμβαδόν και τη χρήση του χώρου, τα υλικά ή τα προϊόντα που θα αποθηκευτούν, την αρχιτεκτονική του κτιρίου κ.ά. Η τοποθέτηση ενός κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε συνδυασμό με την προσεκτική τοποθέτηση πυρανιχνευτών είναι το σύνηθες επόμενο βήμα.

Οι παραδοσιακού τύπου πυρανιχνευτές ιονισμού – καπνού έδωσαν τη θέση τους εδώ και μερικά χρόνια σε σύγχρονους πυρανιχνευτές ορατού καπνού οι οποίοι συνδυάζονται με ένα Building Management System. (BMS) Οι σύγχρονοι πυρανιχνευτές δεν περιέχουν επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία. Η λειτουργία του πυρανιχνευτή είναι γνωστή: ανιχνεύσει την παρουσία καπνού  (με βάση μια συγκεκριμένη πυκνότητα γνωστή εκ των προτέρων) και ενεργοποιεί την κεντρική μονάδα πυρανίχνευσης. Στα σύγχρονα BMS υπάρχουν αισθητήρες φωτιάς που ενεργοποιούνται απλώς με την αλλαγή της θερμοκρασίας σε ένα συγκεκριμένο χώρο. 

Τι προσφέρει η αγορά

Η εταιρεία Fire Burglary Inspection CCTV Group Security θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρείες στην Ελλάδα και συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους integrators στον κλάδο της πυρασφάλειας. Συνομιλώντας με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Ζουμπούλογλου διαπιστώσαμε ότι ενώ οι επαγγελματίες του είδους είναι έτοιμοι να προσφέρουν σημαντικές λύσεις στην αγορά, το θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης. «Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα και σήμερα με προδιαγραφές μιας δεκαετίας πριν» μας είπε σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, ζητώντας κι αυτός, όπως κι άλλοι συνάδελφοί του, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την αναβάθμιση των προδιαγραφών..

Ο έμπειρος μηχανολόγος, ο οποίος εκτός από τα συστήματα πυρανίχνευσης/ πυροπροστασίας, ειδικεύεται και στα συστήματα ασφαλείας, θεωρεί ότι αν κι έχει ανέβει εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και των διαθέσιμων προϊόντων, εντούτοις το επίπεδο της πραγματικής πυροπροστασίας δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. «Κάποτε έβαζαν συστήματα και δεν λειτουργούσαν, σε άλλες περιπτώσεις έβαζαν πυρανιχνευτές χωρίς τα ηλεκτρονικά μέρη τους - δηλαδή ήταν ‘κούφιοι’…» μας λέει περιγράφοντας άλλη μια περίπτωση ελληνικής σχιζοφρένειας!

Και το κόστος; Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας το κόστος δεν είναι απαγορευτικό καθώς οι πυρανιχνευτές ξεκινάνε από 20-30 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πιο σύγχρονοι με φωτοκύτταρα  που μπορούν να ‘σαρώσουν’ από τη μια άκρη του χώρου μέχρι την άλλη. Όπως και άλλοι επαγγελματίες ο κ. Ζουμπούλογλου μας επισημαίνει την αθρόα εισαγωγή ασιατικών προϊόντων που έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και νόμιμα, φέρουν πιστοποιητικά, αλλά οι εγκρίσεις που έχουν λάβει αφορούν σχεδόν πάντα μόνο τη χώρα προέλευσης.

Ανάμεσα στις δεκάδες εφαρμογές πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας ξεχωρίζουν τα ασύρματα δίκτυα που προσφέρουν και υπηρεσίες ασφάλειας.   Τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν αυτόματα κάθε περιβαλλοντική αλλαγή στο χώρο εποπτείας που συνδέεται με οποιαδήποτε μορφή καύσης και μπορούν να χωριστούν στα αυτόματα συστήματα, τα χειροκίνητα και τα μεικτά. Τα αυτόματα συστήματα καθοδηγούν το προσωπικό για την εγκατάλειψη του χώρου, δίνουν σήμα στο κεντρικό σημείο (αίθουσα)  ελέγχου και προετοιμάζουν όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα ενός χώρου για τον έλεγχο του καπνού και της φωτιάς.

--------------------------------------------------------------------------------------

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η ειδική για τον κλάδο των logistics βασική νομοθεσία που διέπει την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία στην Ελλάδα πηγάζει από την Πυροσβεστική Διάταξη Υπ. Αριθ, 6 (ΦΕΚ 150 τ.Β΄/13-3-1996), με τίτλο: ‘Λήψη μέτρων πυροπροστασίας σε αποθήκες’ με  τα παρακάτω προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας:

α. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της αποθήκης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

β. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και μέσων.

γ. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.

δ. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας  σε επικίνδυνους χώρους.

ε. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν.

στ. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών.

ζ. Η αποθήκευση των υλικών να γίνεται έτσι ώστε αυτά να απέχουν από την οροφή του κτιρίου τουλάχιστον 50 εκατοστά του μέτρου.

η. Απομάκρυνση των ευφλέκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας.

θ. Συνεχής καθαρισμός όλων των χώρων των αποθηκών και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.

ι. Αποψίλωση των χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών.

ια. Κατάλληλη περίφραξη για υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους αποθηκών με μαντρότοιχο ή πλέγμα, της οποίας το συνολικό ύψος να είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα.

Ιβ. Η αποθήκευση των υλικών σε υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους να απέχει τουλάχιστον τρία (3) μέτρα από τα γειτνιάζοντα κτίρια.

ιγ. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμειξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.

ιδ. Επιμελής συντήρηση, τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

ιε. Επαρκής και συχνός αερισμός(φυσικός ή τεχνητός) των χώρων αποθήκευσης.

ιστ. Ανοίγματα υπόγειων χώρων αποθήκευσης θα προστατεύονται με ειδικά συρμάτινα πλέγματα.

ιζ. Επιθεώρηση, από υπεύθυνο υπάλληλο, όλων των χώρων της αποθήκης μετά την διακοπή της εργασίας.

ιη. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η HYSTER EUROPE ΣΤΗ LOGIMAT 2019

Eφαρμογές αποθήκης και logistics συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων λύσεων ρομποτικής με τον τράκτορα ρυμούλκησης Hyster® LO7.0T, παρουσίασε η Hyster Europe (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελ...

TO JOHN DEERE PARTNER AWARD 2018 ΚΕΡΔΙΣΕ Η STILL

Η ειδική στα περονοφόρα, τον εξοπλισμό διαχείρισης αποθήκης και τα γεωργικά μηχανήματα STILL (αποκλειστικός αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα για τα ανυψωτικά και τον εξοπλισμό αποθήκης είναι η «STILL Hel...

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ IKE ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η μεταφορική εταιρεία Vlachogiorgis Transport ΙΚΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των υπηρεσιών της μέσα από δράσεις εξωστρέφειας επεκτείνει το δίκτυό της προσφέροντας πλέον μεταφορικό έργο από ...

Κλείσιμο [X]