ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΧΑΜΗΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03/06/2020

 

Αναλύθηκαν για το έτος 2019 οι ευρωπαϊκές κοινοποιήσεις ύπαρξης σοβαρού, άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία, επί των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (ΥΑΕΤ). Οι κοινοποιήσεις αναρτήθηκαν στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και αφορούν την πλειονότητα των διασυνοριακών ελέγχων.

Το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 172 κοινοποιήσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ακόλουθων ευρωπαϊκών κρατών: Γερμανία (19), Ιταλία (42), Πολωνία (11), Τσεχία (2), Ισπανία (18), Αυστρία (2), Ηνωμένο Βασίλειο (8), Λιθουανία (15), Φινλανδία (8), Νορβηγία (3), Κροατία (1), Ιρλανδία (2), Βέλγιο (10), Ελλάδα (2), Κύπρος (6), Δανία (1), Σλοβενία (8), Λουξεμβούργο (2), Γαλλία (8), Σλοβακία (1), Ελβετία (2) και Λετονία (1).

 Οι πιο «δραστήριες»  χώρες με τις περισσότερες  κοινοποιήσεις είναι η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Λιθουανία, το Βέλγιο  και η Πολωνία. Στη χώρα μας αποκαλύφθηκαν το έτος 2019 μόνο δύο επικίνδυνες εισαγωγές υλικών συσκευασίας.Η πρώτη αφορούσε το ποσοστό των πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε πλαστικές κουτάλες που παρήχθησαν  στην Κίνα (και εισήχθηκαν μέσω Ιταλίας) και η δεύτερη το ποσοστό  μελαμίνης σε πλαστικά πιάτα για βρέφη και παιδιά (που παρήχθησαν στην Κίνα και εισήχθησαν στη χώρα μας μέσω Καναδά).

 Οι χώρες  παραγωγής των ΥΑΕΤ, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία είναι οι ακόλουθες: Χώρες της ΝΑ Ασίας [Κίνα, Βιετνάμ κ.ά.]  (134), Τουρκία (14), άγνωστη χώρα προέλευσης (4), Ρωσία (3), Ισπανία (3), Ολλανδία (3), Ουκρανία (2), Ιταλία (2), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Δανία (1), Γερμανία (1), Βραζιλία (1), Ισραήλ  (1) και Σερβία (1).                                        

Η χώρα μας δεν στοχοποιήθηκε ως παραγωγός επικίνδυνων συσκευασιών τροφίμων και ποτών,αλλά σε τέσσερις περιπτώσεις υλικά που εισήχθησαν στην Ελλάδα και τροφοδότησαν την ευρωπαϊκή αγορά, κρίθηκαν ως ακατάλληλα. Και τους τέσσερις αυτούς ελέγχους, που αναφέρονται ακολούθως, διεξήγαγε  η Κύπρος και όχι η χώρα μας:

 

 -          Μigration of formaldehyde (30.03 mg/kg - ppm) and of melamine (2.5 mg/kg - ppm) from bamboo tableware set for children from China, via Greece

-          migration of melamine (5.8 mg/kg - ppm) from bamboo fiber mugs from China, via Greece

-          migration of formaldehyde (17.81 mg/kg - ppm) and of melamine (5.47 mg/kg - ppm) from bamboo fiber plate and mug from China, via Greece

-          migration of lead (0.83; 0.88; 0.85; 1.08; 0.74 mg/dm²) from porcelain plates from China, via Greece.

 

Οι ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων στις ακόλουθες κατηγορίες ΥΑΕΤ:

 

  • 33 παραβάσεις (19.18 % επί του συνόλου) για επιτραπέζια σκεύη (μπολ, ξυλάκια φαγητού, πιάτα, κούπες, κύπελλα) από μελαμίνη που παρήχθησαν  σε χώρες της ΝΑ Ασίας (Κίνα, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Ταΐβάν). Αξίζει να τονίσουμε ότι ορισμένες παραβάσεις αναφέρονται σε σκεύη για παιδιά και βρέφη.
  • 35 παραβάσεις (20.34 % επί του συνόλου) για ξύλινα σκεύη (πώματα, κύπελλα, μπολ, κούπες, πιάτα, δίσκοι) από μπαμπού που παράχθηκαν  σε χώρες εκτός Ε.Ε.  (Κίνα, Τουρκία). Αξίζει να τονίσουμε δύο σημεία: ορισμένα σκεύη απευθύνονται  σε παιδιά και βρέφη, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτά τα υλικά συσκευασίας προωθούνται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης SUP (single use plastics). Σε όλες τις καταγεγραμμένες αναφορές, η «μετανάστευση» των καρκινογόνων μονομερών (μελαμίνη,  φορμαλδεΰδη) ήταν μεγαλύτερη των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • 26 παραβάσεις (15.11 % επί του συνόλου) για πλαστικά σκεύη μαγειρικής (π.χ. λαβίδες, κουτάλες, σπάτουλες) που παρήχθησαν στην Ευρώπη αλλά και στη ΝΑ Ασία. Τα σκεύη  αυτά απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
  • 37 παραβάσεις (29.13 % επί του συνόλου) για μεταλλικά σκεύη και εξαρτήματα μαγειρικής (πχ. κουτάλες, γκριλ, μαχαίρια, σουρωτήρια), τα οποία απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό

 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) παρακολουθεί τις καταχωρήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης το τρέχον έτος, αναλύοντας τα δεδομένα σε μηνιαία βάση.

 

 

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΒΙΠΥΣ

Δεκτός στον ευρωπαϊκό οργανισμό EUROPEN έγινε μετά από αξιολόγηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ). Παράλληλα ανακοίνωσε πως είναι πλέον μέλος των ευρωπαϊκών οργανισμών...

Η ACMON SYSTEMS ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ EPS ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τον εκσυγχρονισμό σημαντικού τμήματος του εργοστασίου της εταιρείας Monotez (μέλους του Ομίλου Ravago) στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία η Acmon Systems, έργο εξαιρετικά απαιτητικό λόγω τη...

ΜΟΛΥΒΔΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ανθρώπινη υγεία από τα πλαστικά, σύμφωνα με προειδοποίηση της ΕΕ που αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει ειδικότερα ο μόλυβδος....

Κλείσιμο [X]