ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Ήδη μερικές μεγάλες εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο shipping και παίρνουν θέση μαζί με το ΕΒΕΠ και την Ελληνική Εταιρεία Logistics, προκειμένου να μετατραπεί ο Πειραιάς σε πραγματική πύλη εισόδου εμπορευμάτων με ευρωπαϊκό βεληνεκές.

ΟΛΠ: ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 2019, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/02/2018

 

Επιμέλεια: Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Μια θέση στα καλύτερα λιμάνια του κόσμου διεκδικεί ο Πειραιάς χάρη στη λειτουργία της ΣΕΠ Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, ως το τέλος του έτους η διακίνηση εμπορευμάτων στους δύο προβλήτες του εμπορικού λιμένα θα ανέλθει στους 3,7 εκατ. κόρους ολικής χωρητικότητας.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τους 380.000 κ.ο.χ. εμπορευμάτων που πέρασαν από τον προβλήτα Ι, τον οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, κατατάσσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην ομάδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών λιμένων που διαχειρίζονται όγκους άνω των 4 εκατ. κ.ο.χ.

Το γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση ροών στον προβλήτα Ι κατά 80%, αλλά και η πρόθεση των Κινέζων να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους όγκους, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι ο αντικειμενικός στόχος τους είναι να εντάξουν τον Πειραιά στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου το 2019, οπότε αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατ. κ.ο.χ.

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς εξηγούν ότι αν μελετήσει κανείς την τελευταία έκδοση των “Lloyd’s List” για τους εκατό μεγαλύτερους λιμένες του πλανήτη, θα δει ότι ο Πειραιάς ανέβηκε από την 43η θέση το 2015 στην 38η κατά το 2016. 

Αυτές οι πέντε θέσεις μεταφράζονται σε αύξηση διακινουμένων φορτίων κατά 12% από το 2015 στο επόμενο έτος, δηλαδή σε 3,736 εκατ. κ.ο.χ. από 3,33 εκατ. κ.ο.χ. Οι μεταβολές σε αυτά τα μεγέθη έφεραν τον Πειραιά στην τρίτη θέση μεταξύ των μεσογειακών λιμένων, πίσω από τα ισπανικά Αλχεθίρα (με 4,76 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια) και Βαλένθια (με 4,72 εκατομμύρια κ.ο.χ.).

Εφοπλιστές αλλά και επιχειρηματίες των Logistics υποστηρίζουν την τακτική που ακολουθούν οι Κινέζοι επενδυτές του ΟΛΠ και βλέπουν θετικά την προοπτική να χωροθετηθεί logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη κοντά στο εμπορικό λιμάνι. Ήδη μερικές μεγάλες εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο shipping και παίρνουν θέση μαζί με το ΕΒΕΠ και την Ελληνική Εταιρεία Logistics, προκειμένου να μετατραπεί ο Πειραιάς σε πραγματική πύλη εισόδου εμπορευμάτων με ευρωπαϊκό βεληνεκές.

 

Η στρατηγική του κάπτεν Φου

 

Τον μακροπρόθεσμο στόχο των 10 εκατ. κ.ο.χ. για Πειραιά έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου μιλώντας στα κινεζικά ΜΜΕ. Παραδέχθηκε ότι ως το 2019 πρέπει να διακινούνται από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας περισσότερα από 5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ενώ με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στη ΣΕΠ Α.Ε. η δυναμικότητα των προβλητών θα ξεπεράσει τα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σε ετήσια βάση.

Ήδη τα στελέχη της Cosco έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η ΣΕΠ Α.Ε. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση της εταιρείας για το 2016, στο τέλος του 2015 τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έφταναν τα 345,3 εκατ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο μετά είχαν ανέλθει σε 462,1 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΖ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Κίνας Mr. Ζou Xiaoli στις εγκαταστάσεις της ΝΕΖ Περάματος όπου και ξεναγήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Captain Fu Chengqiu και στελέχη της ΟΛΠ Α.Ε....

ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΘ ΑΕ

Τη στρατηγική και το σχέδιο τους για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε να καταστεί κύρια πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 17 Απριλίου, η Δ...

"YES TO SHIPPING FORUM" ΣΤΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018

To YES Forum επαναλαμβάνει και πάλι το μεγάλο του NAI στη Ναυτιλία με τη διοργάνωση του YES to Shipping Forum το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Posidonia 2018 την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2...