ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Η έρευνα για τις επενδύσεις στα Logistics έρχεται να αναδείξει το ειδικό βάρος τους στην εθνική προσπάθεια για επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ «ΜΠΡΟΣ» ΤΑ LOGISTICS

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ LOGISTICS – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16/10/2017

 

Επιμέλεια: Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Φωτογραφίες: Αρχείο L&M

Μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα έχουν χαρακτηριστεί τα Logistics επανειλημμένως από την πολιτική ηγεσία χάρη στη δυναμική που έχουν αλλά και στις επενδύσεις που γίνονται δημιουργώντας έναν νέο πεδίο υπεραξίας και δημιουργίας ευκαιριών. Στο αφιέρωμα αυτού του μήνα, το “Logistics & Management” έρχεται να σκιαγραφήσει μια πολύτιμη διεπαφή την οποία έχει περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο ο διακεκριμένος σύμβουλος της “Planning” κ. Σταμάτης Ανδριανόπουλος ως πέρασμα από το “supply chain” στο “value chain”.

Η έρευνα για τις επενδύσεις στα Logistics έρχεται να αναδείξει το ειδικό βάρος τους στην εθνική προσπάθεια για επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός δήλωσε στο περιοδικό μας: «Η αγορά σε αυτή τη φάση είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο. Με τις επενδύσεις θα της δοθεί η κατάλληλη ώθηση να ανακτήσει τη σταθερότητά της».

«Αφουγκραζόμαστε τα αιτήματα της αγοράς αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα. Πρέπει να εφαρμοστεί η εθνική στρατηγική για τα logistics ώστε να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο η αγορά από ξένες άμεσες επενδύσεις. Έτσι θα καταφέρει η Ελλάδα να γίνει διεθνής κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου» τονίζει ο γενικός διευθυντής της PTL κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστηρίζει πως η ανάπτυξη θα επιτευχθεί με παραγωγική ανασυγκρότηση και εμπορική εξωστρέφεια.

Παρά την κρίση, οι επενδύσεις και η αναβάθμιση των υπηρεσιών logistics αποτελούν μονόδρομο για άλλες επιχειρήσεις που εδρεύουν πιο μακρυά από τα αστικά κέντρα. Η “Papageorgiou Transport Logistics” (PTL), για παράδειγμα, δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα από την Άρτα και δείχνει ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από πολλές άλλες επιχειρήσεις όσον αφορά στην υιοθέτηση τάσεων της αγοράς. Μέσα στο καλοκαίρι, η εταιρεία επένδυσε αρκετά χρήματα για να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και τις κινούμενες μονάδες της που μεταφέρουν ψυχόμενα φορτία.

Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Metron Logistics” κ. Θεόδωρος Σκαμάγκος: «Τα logistics είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά για τη συγκεκριμένη χώρα είναι και σημείο αναφοράς της ανάπτυξής της». Στο επίπεδο που αναλογεί στην “Metron Logistics” μάλιστα, έχουν γίνει επενδύσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη Βόρειο Ελλάδα σε δικές της εγκαταστάσεις, αλλά και στην Ανατολική Αττική σε υποδομές που μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις για υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχόμενης αλυσίδας.

 

Επενδύσεις και δεδομένα

 

Στο πλαίσιο της έρευνας που κάναμε, αναδεικνύουμε και παρουσιάζουμε δύο case studies με επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόσημο, τα οποία ανταποκρίνονται σε όσα συζητεί και αιτείται η αγορά. Το πρώτο αφορά στο μεγάλο επενδυτικό έργο που προωθεί η εταιρεία “Transcombi Express” A.E. στα Οινόφυτα.

Η εταιρεία του κ. Γιάννη Καπετάνακη ετοιμάζεται να εγκαινιάζει την πρώτη ελεύθερη χερσαία ζώνη εμπορίου σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 280.000 τ.μ. με αποθηκευτικούς χώρους 24 χιλιάδων τ.μ. και δυνατότητα επέκτασης στα 120 χιλιάδες τ.μ. Αυτή η ενέργεια αναμένεται να κοστίσει αρχικά 80 εκατ. ευρώ και θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση των ελληνικών Logistics.

Σε δεύτερο επίπεδο, το “L&M” παρουσιάζει πώς τα Logistics γίνονται το μέσον για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με επενδύσεις όπως αυτή που έκανε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής μειγμάτων αρτοποιΐας με την προμήθεια συστημάτων από την “Acmon Data”.

Τα οφέλη που προέκυψαν από την επένδυση, τα στοιχεία της οποίας θα διαβάσετε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες ήταν άμεσα. Η βιομηχανία κατάφερε να σημειώσει:

  • Αύξηση στην συνολική απόδοση του εξοπλισμού και του προσωπικού.
  • Σταθερή και ελεγχόμενη ποιότητα τελικού προϊόντος.
  • Αύξηση στην ασφάλεια και στην ποιότητα των προϊόντων.
  • Άμεση αντίδραση στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και τάσεις της αγοράς.
  • Εξάλειψη λαθών, όλες οι διαδικασίες εκτελούνται αυτόματα και όπου απαιτείται παρέμβαση των χειριστών γίνεται με καθοδήγηση και έλεγχο από το σύστημα.
  • Σε περίπτωση προβλήματος, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης μόνο των προβληματικών παρτίδων.  
  • Συμμόρφωση με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ορίζουν το HACCP και οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Στο νέο περιβάλλον που αναγάγει την Ελλάδα σε παγκόσμιο εμπορευματικό μονοπάτι υπάρχουν προτάσεις και προκλήσεις που θα πρέπει να εξετασθούν σε κεντρικό επίπεδο, αρχής γενομένης από το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζουν σοβαροί παράγοντες της αγοράς, είναι σημαντικό να απλοποιηθεί το ρυθμιστικό περιβάλλον για τα εγχώρια logistics. Η αδειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου είναι «στον αέρα» και αυτό αποδυναμώνει το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα στην αδειοδότηση (logistics), να είναι ταχύτατη και απλή και να μπορούν να τοποθετούνται σε όλες τις χρήσεις. Σε βιομηχανικά, εμπορευματικά, αγροεπιχειρηματικά πάρκα και όπου αλλού. \

Στο ίδιο επίπεδο πρέπει να καθοριστεί η ατζέντα για την εθνική στρατηγική στις οδικές και συνδυασμένες μεταφορές με σημείο αναφοράς τα σημαντικά λιμάνια της χώρας.

Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας Εμπορευματικών Κέντρων και ανάπτυξη των πολυτροπικών μεταφορών στη νησιωτική χώρα. Επ’ αυτών υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις για να χωροθετηθούν στα κομβικά σημεία συνδυασμένων μεταφορών (Ένα εμπορευματικό για την Αττική και μεσαίας τάξεως για agro-logistics στην περιφέρεια).

Ίσως ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνουν τα Logistics η σπίθα που θα βάλει σε λειτουργία την εθνική οικονομία. 

 

 

COVER STORIES

GREEN LOGISTICS: ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πράσινη εφοδιαστική έχει πάψει πλέον να είναι εργαλείο μάρκετινγκ και πολυτέλεια των μεγάλων πολυεθνικών και η αγορά των logistics στην Ελλάδα θα κληθεί άμεσα να ανταποκριθεί στη μέτρηση και μείωση ...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑ LOGISTICS

Μιλώντας για ανθρώπινο δυναµικό εννοούµε τη χρησιµοποίηση διαφόρων ενεργειών οι οποίες στοχεύουν στην αποτελεσµατική διοίκηση των ανθρώπων µέσα σε ένα εργασιακό χώρο µε τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθεί τ...

ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ» ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΦΟΡΤΙΑ!

Η ανατομία του κλάδου Οδικών Μεταφορών, οι απόψεις των εκπροσώπων και τα στατιστικά δεδομένα για τη διακίνηση εμπορευμάτων....

Κλείσιμο [X]